Tupien keittiöt "aukeavat" virallisesti kello 7:00, ja siihen asti sain hyvin torkuttua. Aamupesun jälkeen keittiössä oli jo ruuhkaa ja jouduin jonottamaan pientä kattilaa jonkin aikaa (pieniä/normaalikokoisia kattiloita oli vain kaksi, jättimäisiä vaikka kuinka paljon). Tuvissa lisää-vain-kuuma-vesi-aamupala olisi ollut toimiva, sillä kiehuvan kuumaa vettä olisi saanut suoraan padasta.
Hrafntinnuskerin tuvan vieressäkin maa höyrysi. |
Lumisiltoja on varottava. Lumi oli kyllä yllättävän jäistä ja kantavaa. |
Maisema taaksepäin näyttää varsin tasaiselta, mutta oli pientä ylös-alaspoukkoilua. Oikeassa alareunassa lumiliukumäki. |
Ryoliittivuoria - vielä viimeisen kerran. |
Jotkin järjestettyjen matkojen ohjelmassa on kapuaminen Háskerðingur-vuorelle (1281 m), jonne pitäisi olla polku jostain tältä väliltä. Mitään selkeää polkua saatikka opastetta en kuitenkaan nähnyt.
Keltaista ja vihreää auringon paisteessa. |
Karumpien maisemien jälkeen saavutaan vihreään laaksoon. Taustalla häämöttää jäätikön reunat. |
Maisema laaksossa oli täysin erilaista kuin aiemmin. Pehmeän kumpuileva maasto muuttui tasaiseksi, jota rikkoivat teräväpiirteiset huiput. Ruskean sävyt muuttuivat vihreäksi, jonka alta kuulsi musta kuin korostaen vihreän hehkua. Myöskin höyryävät, tuliperäiset alueet katosivat.
Teltta komeissa maisemissa. Iltapäivästä telttoja oli vasta muutamia. |
Suihkussa käynnin jälkeen alkoi ripotella kevyesti ja torkahdin reiluksi tunniksi asetuttuani pitkälleen. Herättyäni puin sadevaatteet päälle huomatakseni, että sade loppui.
Pihamaalla tapasin Mimin, joka yöpyy tuvassa (kuten kaikki yöt). Kysyimme tupavahdilta vinkkejä illan retkelle, mutta vastaus oli epämääräinen "minne tahansa huipulle voi kiivetä". Polkuja ei kuulemma ollut.
Päädyimme kiipeämään Bratthálsin sivuhuipulle, joka oli suoraan tuvalta etelään. Ylhäältä aukesi upeat maisemat järvelle ja ympäristöön. Näin jälkikäteen ajatellen olisi kannattanut kiivetä tuvan pohjoispuolella oleville kukkuloille: reitti jatkuu etelään, joten olisi ollut mahdollisuus nähdä, miltä pohjoisen suunnassa näyttää. Järven pohjoispuolta menee myös reitti Torfahlaup-nimiselle kanjonille, mutta siihen pitää varata aikaa muutamia tunteja.
Álftavatnin tupa ja leirintäalue. |
Tein illallisen vasta retken jälkeen. Jauhelihanuudelipata maistui hyvin. Illan mittaan noin kolmisenkymmentä telttaa oli ilmestynyt leirintäalueelle, monet todennäköisesti suoraan Landmannalaugarista.
Illalla oli ihan kevyttä tuulenvirettä ja teltta hiukan väreili. Tuli hiukan neuroottinen olo kun kiersin kiristämässä teltan kiinnityksiä, viritin narusta ja kivestä lisätukea teltan pitkälle sivulle ja lisäksi vielä kiristin toisen oviaukon keskeltä maahan kiinni ylimääräisellä tikulla, jottei tuuli pääse painamaan seinää sisäänpäin. Kyllähän ne toistenkin teltat tuulessa heilui ja muutoinkin näkyi muutamia varsin heikon näköisiä virityksiä.
Olin jo tekemässä nukkumaan menoa kun yhtäkkiä teltan pääty kirkastui oudosti. Menin ulos katsomaan ja näin kerrassaan upean auringonlaskun. Pilvet olivat matalalla, mutta aurinko pääsi pilkahtamaan kahden pilven väliin jääneestä raosta.
Komea auringonlasku Álftavatnissa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti